Zarzuela







Zarzuela is een visgerecht oorspronkelijk uit Valencia maar net als met zoveel gerechten wordt de zarzuela overal gegeten en geeft iedereen zijn eigen draai eraan. 

Hoofdrolspelers in dit gerecht zijn natuurlijk de vis en schelpdieren. 

De vissers maakten dit gerecht van vis die ze zelf gevangen hadden en niet konden verkopen omdat ze beschadigd waren tijdens het ophalen van de netten of te klein voor de verkoop waren. 

Aan boord werden deze dan verwerkt in de zarzuela. 

Benodigdheden 

Heek 
Zeeduivel 
(Mag ook andere stevige vis zijn )
Garnalen 
Inktvis 
Mosselen 
Venusschelpen 

Tomaat 
Ui
Wijn
Laurierblad 
Olijfolie 

Oud brood 2 sneetjes van een stokbrood of broodje
Amandelen 12 stuks
Knoflook
Peterselie (blad)

Zout / bloem evt cayennepeper 

Je kunt zoveel of zo weinig vis en schelpdieren toevoegen als je maar wilt. Normaal neem je pp van elke vissoorten 1 moot en de inktvis en schelpdieren naar behoefte. 





Doe een laagje olijfolie in een hapjespan en bak hierin de vismoten die je vooraf gezouten hebt en in de bloem gepaneerd. Klop overtollig bloem goed af voor het in de hete olie gaat. 

Ze hoeven niet bruin te bakken slechts dichtschroeien aan beide kanten. 





Haal ze uit de olie en zet ze apart. Ondertussen in een koekenpan met een klein laagje olijfolie de amandelen de sneetjes brood en de knoflook tenen bakken. Knoflook is afhankelijk van je eigen smaak maar zeker wel 3 hele tenen. 
Ik laat de knoflook in schil zitten zodat ze niet aanbranden. 
Zodra het brood, de amandelen en de knoflook kleur hebben zet je ze apart zodat het af kan koelen. 







Fruit de gesnipperde ui in de olijfolie waar je de vis in hebt gebakken. Doe daar de in ringen gesneden inktvis bij en laat het langzaam fruiten. 





Hierna doe je de tomaat, die je geraspt hebt erbij. Je kunt ook een blikje pulpa tomaat gebruiken. Roer alles goed door elkaar. Hierna voeg je de witte wijn erbij. Ik doe het op gevoel vaak wel een flinke scheut. De alcohol verdampt en de smaak blijft over. 





Nu ga je in een vezel de amandelen fijn kneuzen. Hierna de knoflook (heb je ze in schil gebakken. Niet vergeten nu de schil te verwijderen) hierna de gebakken stukjes brood. Om het smeuïg te maken doe je er een beetje olie bij. Als laatste de geknipte bladselderij erbij stampen. 

Deze “prut” doe je nu in de saus. Het zal hierdoor indikken. 
Nu is het tijd om er visbouillon bij te schenken. Dit mag van een tablet zijn maar kan ook vocht van de mosselen zijn. 





De mosselen heb ik apart even gekookt op een klein laagje water. Zodra ze open gaan zet je ze apart en bang je het vocht op. 
Zodra de mosselen afgekoeld zijn heb ik 1 schelp verwijderd en de mossel in de andere laten zitten. 





Zodra je saus klaar is voeg je de stukken vis, schelpdieren erbij. De venusschelpen kunnen er gewoon bij. Deze gaan vanzelf in de saus open. 
Je kunt nu proeven en evt wat zout toevoegen en/of bouillon bijvoegen. Zorg dat je vis bedekt is met saus. 
Laat alles keer op een zacht vuurtje pruttelen. 

Als laatste kan je een beetje knoflook peterselie en olijfolie in een staafmixer mixen. Deze saus kan er als je opgescheept hebt over je gerecht druppelen. 

Eet het met brood of patat of rijst. Alles is mogelijk

Que aproveche!




Reacties