Kerst en Oud en Nieuw in Sevilla met al haar tradities


Kerstmis in Sevilla  is een groot familie feest, met veel gezang en lekker eten.
Het absolute hoogtepunt is het Kerstdiner op 24 december.

Tot die tijd word je bij elk bezoek aan vrienden of familie  geconfronteerd met zoetigheden en veel alcohol.
De turron (noga)  en de mantecados
( kneedkoekjes)  mogen niet ontbreken net als  de fles Anis,of andere likeurtjes,  die standaard op tafel staan.

In de straten vind je kraampjes waar gepofte kastanjes verkocht worden in papieren puntzakjes (cucuruchos).
Al wandelend door de straten, die door de kerstverlichting "overbelicht" zijn, je wordt meer dan eens aangesproken door de verkopers van loterijen om een lot te kopen voor "el gordo" de kerstloterij die jaarlijks op 22 december getrokken wordt en waarin je in een klap miljonair en zelfs multi miljonair kunt worden.
Overal zijn er kerststalletjes te bewonderen. Kerststallen met beelden maar zeker ook levende "belenes" (kerststallen), inclusief dieren, worden in elke wijk met trots gepresenteerd.

Kerst is een feest vol tradities, zo wordt rond middernacht een bezoek gebracht aan de kerk voor La misa del Gallo (de nachtmis). Deze dienst is de meest bezochte van het hele jaar. Tegenwoordig wordt de mis steeds vaker overgeslagen en begint men direct aan het Kerstdiner die bestaat uit vlees, vis veel wijn en brood.
Na het eten wordt er uitgebuikt met een kopje koffie en een cognac of andere sterke drank.

Dan kan het feest beginnen. De pandereta (tamboerijn) en zambomba (rommelpot)  worden uit de kast getrokken. Van bestek en pannendeksels worden nog meer muziek instrumenten gemaakt, er wordt  luidkeels   gezongen (villancicos, kerstliedjes) Iedereen doet mee van groot tot klein,  jong en oud. De een vaak wat nuchterder dan de andere.

Het kerststalletje in huis neemt een prominente plaats in. Ondanks dat de kerstboom zijn intrede heeft gedaan in de Spaanse woonkamers en de Kerstman in de straten te zien is, zullen ze het nooit winnen van de Kerststalletjes en de Drie Koningen

De winterdorpjes die wij hier rond de kerst uitstallen worden in Spanje verruild voor een compleet dorp uit Bethlehem. Voorzien van huisjes, putten, riviertjes, bergen, diverse personages die hun dagelijkse werkzaamheden uitvoeren zoals:  het wassen van kleding, het bakken van brood maar ook de herdertjes met schaapjes en ja zelfs de man die achter een boom zijn behoefte doet met de broek op de knieën. De drie koningen ontbreken ook niet in dit schouwspel maar zij komen pas later in  de maand in beeld nadat Jezus geboren is. De Belen wordt dus elke dag bijgewerkt en zo komt het Kerstverhaal tot leven.

Op 25 december word de rest van de familie bezocht en ook dat gaat onder het genot van een hapje en een drankje om vervolgens de 26ste gewoon te gaan werken.

Oud en Nieuw is een feest van vrienden.
Dit feest staat in het teken van vrienden, feesten, Cava en plezier maken. Het dragen van een rode onderbroek voor de dames is een must, dit garandeert een liefdevol en gelukkig Nieuwjaar.
En natuurlijk niet te vergeten de 12 druiven die gegeten worden in de 12 laatste secondes van het oude jaar. Waarbij je bij elke seconde 1 druif in je mond stopt. Als de klok twaalf uur slaat is het de bedoeling dat alle druiven op zijn, pas dan mag je een wens doen. Daarna gaan de flessen Cava open en wordt er gezoend, veel gezoend en gedronken, veel gedronken....
De kroegentocht kan dan beginnen, en ga je niet op kroegentocht dan ga je met vrienden bij vrienden langs om ze een Feliz año nuevo toe te wensen. Niet te lang blijven hangen want er zijn nog meer vrienden die wachten.

Mijn suggestie voor een Tapa Kerstmenu of Oud en Nieuw feest:

Albonidigas
Salpicon de Marisco
Tortilla de patatas
Boquerones en vinagre
Ensaladilla Rusa
Calamares al ajillo


  Feliz Navidad y un Prospero Año Nuevo 

Reacties