TjendolTjendol, een verfrissende kokosdrank uit Indonesië die veelal op de pasars wordt gedronken, kun je natuurlijk ook zelf thuis maken. 
De ingrediënten die je hiervoor nodig hebt kun je kopen in de toko's. De speciale zeef is daar ook te koop maar je kunt ook een vergiet gebruiken als je de zeef niet wilt aanschaffen. 
Voor de tjendol heb je nodig: 

1 rolletje hunkwee meel
Ong. 1 liter water
Pandan blad
Pandanpasta
Snufje zout

Gula Djawa
Kokosmelk en gewone melk
Ijsblokjes

Liter water,  hunkwee meel, pandanpasta (scheutje), pandanblad en snufje zout zet je op het vuur en roer je goed door elkaar.  

Tijdens het roeren merk je dat het dikker wordt. Goed blijven roeren tot je een consistentie krijgt wat lijkt op behanglijm. 


Zet je zeef alvast klaar op een bak met ijskoud water. 

Zodra de massa dik genoeg is schep je het over in de zeef en ga je met een houtenlepel roeren in de zeef. Hierbij oefen je een beetje druk uit zodat de massa door de gaatjes in de bak met water valt en stolt. 


Doe dit beetje bij beetje maar wacht niet te lang anders wordt je massa koud en stevig en krijg je het niet meer soepel door de zeef. 


Zijdeling zet je in een pannetje de Gula Djawa op met water. Doe er zoveel water bij dat de Gula Djawa net onder staat. Afhankelijk van de hoeveelheid Gula Djawa die je wilt gebruiken maar ik raad je aan lekker veel te maken. Dit siroopje  kun je namenlijk erg lang bewaren en ook gebruiken voor meerdere toetjes zoals Kue Talam. 
Doe hierbij ook een pandanblad en snufje zout. Laat het zachtjes koken totdat de Gula Djawa gesmolten is en het een siroop is geworden. 

Goed zover hebben we aan de ene kant de groene sliertjes gemaakt, aan de andere kant het siroopje. Nu wordt het tijd om te gaan genieten. 

Neem en glas doe hierin de afgekoelde siroop. Hoeveelheid is afhankelijk van smaak. Hierop doe je de groene sliertjes en vervolgens de kokosmelk. Let op...de kokosmelk kun je verdunnen met melk ook dit is afhankelijk van je eigen smaak. Als laatste wat ijsklontjes en een rietje. 


Adoeh zo lekker ja. 

Reacties