Albondigas en salsa de tomate


Gehaktballen in tomatensaus is een veelzijdig gerecht. Je kunt het eten bij een borrel als tapa of als vleesgerecht met rijst of aardappelpuree

De keuze is aan jou. 

Dit gerecht is geliefd bij jong en oud en doordat het vrij simpel te maken is, 

dit gerecht komt jaarlijks terug op onze tapas tafel tijdens Kerst.

Gehaktballen:

half om half gehakt

zout/peper/knoflookpoeder

wit brood of paneermeel (gebruik je witbrood, laat het dan eerst weken in een beetje melk)

peterselie (fijngehakt)

ei


De saus:

ui

knoflook

tomate frito (pakjes te koop bij bijv de AH)

peen

witte wijn

bouillonblokje


Kneed de ingrediënten voor de gehaktballen in een kom tot een substantie waarmee je gehaktballen kunt draaien. Is het te dun dan kan je er wat meer brood of paneermeel bij doen.

Draai de gehaktballen, je kunt ze zo groot of klein maken als je zelf wilt. Ga je ze gebruiken als een tapa dan zou ik ze niet al te groot maken.

Doe in een zak of op een bord wat bloem en schud of rol ze door de bloem.

Ik ga meestal voor de zak met bloem omdat ik dat wat sneller vind werken. Hiervoor doe ik wat bloem in een plastic zak en doe daar de ballen in, ik schud de zak goed heen en weer en de ballen zijn bebloemd.

Vervolgens bak je ze in de olijfolie tot ze kleur krijgen. Ze hoeven niet helemaal gaar te zijn omdat ze in de saus verder garen.

De saus maak je in een andere pan klaar, hier worden straks de gehaktballen bijgevoegd dus hou rekening met de grote van de pan.

Doe wat olijfolie in de pan en voeg daar de gesnipperde uien en knoflook toe. De knoflook als laatste omdat deze niet aan mag branden. Je krijgt daardoor een bittere smaak.

De peen heb je inmiddels ook in plakjes of reepjes gesneden net wat je makkelijk vind. Voeg het bij de uien en knoflook en fruit even mee.

Doe het pak tomate frito erbij en laat even door pruttelen. Als laatste voeg je er een scheutje witte wijn bij. De alcohol verdampt en je houd alleen de smaak van de wijn over. Zodra je de wijn niet meer ruikt kan je de gehaktballen erbij voegen. Doe er water bij zodat de gehaktballen onder staan. In het water los ik meestal een bouillon blokje op om meer smaak te krijgen. (let op het bouillon blokje is zout) proef de saus en voeg evt. wat zout en peper toe. laat dit alles op een zacht vuurtje lekker door sudderen. Ik zeg altijd als de olie bovenkomt drijven dan is je gerecht klaar.

Eet smakelijk

Reacties