Surinaamse (Javaanse ) Bami






Mijn Surinaamse bami is thuis een favoriet gerecht. Het is makkelijk en snel op tafel te zetten. 
Bij deze bami kan gebakken kip en een gebakken eitje geserveerd worden maar is ook goed "plain" te eten.

Mijn bami  is simpel en kan dan ook naar wens aangevuld worden met een bosuitje of garnalen. En natuurlijk komkommer in het zuur. 

Ingrediënten 

– 500 gr spaghetti

– 3 kleine, vierkante Maggiblokjes (te koop bij   supermarkt en toko)

– 1 ui

– 2 teentjes knoflook

– 300 gr kippendijenfilet

– 4 takjes verse selderij

– zonnebloemolie

– 1/2 tl zwarte peper

– 1/2 tl 5 spices poeder

– 1 stukje verse gember van 2cm

– 1 volle tl tomatenpuree

– 5 el zoute ketjap (sojasaus)

– 2 el zoete ketjap


Kook de spaghetti aldente in een ruime pan met kokend water en 2 van de Maggiblokjes.

Hak de knoflook en ui fijn en snijd de kipfilet in stukjes, ook de selderij grof hakken of knippen. 

Giet de spaghetti af in een vergiet en schep terug in de pan. Doe hier een halve eetlepel zonnebloemolie in en 1 eetlepel zoute en zoetje ketjap  en meng dit goed door de spaghetti zodat alle sliertjes goed bedekt zijn.

Pak een grote wok en verhit deze. Schenk er 1 eetlepel zonnebloemolie in en fruit daarin de ui en knoflook een minuut.

Doe 1 Maggiblokje, zwarte peper, 5 spices poeder, stukje gember ( vergeet het niet te verwijderen als je klaar bent) en een klein scheutje water toe en bak dit geheel nog een minuut of 2.

Doe nu de stukjes kip erbij en bak op matig vuur totdat de kip aan de buitenkant een bruin laagje heeft en van binnen gaar is. Dan pas bak je de tomatenpuree nog een minuut mee.

Zet het vuur laag en schenk er 4 eetlepels zoute en 1 eetlepel zoete ketjap bij en schep vervolgens de spaghetti erdoor.

Warm nog even door en proef of het goed op smaak is. Zo niet, dan voeg je nog wat extra zoute en/of zoete ketjap toe.
Als laatst schep je de grof gehakte selderij erdoor. 

Eet smakelijk 







Reacties