Roscon de Reyes

Los Reyes Magos - De Drie Koningen

Na Kerst en Oud  en Nieuw is het nu de beurt aan de Drie Koningen.
Op 5 januari is het dan zover, alle kinderen maken zich op voor de grote optochten die in  Sevilla, Andalucië en eigenlijk heel Spanje door de straten rijden.
De parade bestaat uit Cabalgatas (praalwagens) met elk een thema, waarop vele kinderen en volwassenen, verkleed en al strooiend met snoep, aan je voorbijtrekken.
Uiteraard ook de Drie Koningen, Melchior, Baltasar y Gaspar die de kinderen vanuit de praalwagen bestrooien met duizenden ja.... duizenden snoepjes en kleine speelgoedjes.
Tassen vol worden er opgeraapt tijdens de parade door de omstanders die daar vaak met omgekeerde openstaande paraplu's langs de weg staan om maar zoveel mogelijk snoepjes op te kunnen vangen.
Vol verwachting gaan de kleintjes dan naar bed om 's morgens op te staan en de kadootjes te openen.
Op 6 januari zie je dan ook heel veel kinderen over straat lopen met hun speeltjes of fietsend op de nieuwe fietsen die de Drie Koningen hun hebben gebracht.
Uiteraard is er ook iets culinairs te melden namelijk El Roscon de Reyes of de Drie Koningen Krans. In de krans wordt een kindje verstopt. Het kindje dat verborgen  wordt herinnert het moment dat Jozef en Maria het kindje Jezus verborg om hem te redden van Herodes.
Dus altijd even oppassen bij het eten van de Krans.....
Ik heb hem nog niet zelf gemaakt maar ik wil wel alvast met jullie het recept delen.
Zodra ik hem zelf heb gemaakt komen er foto's bij.

Ingrediënten
500 gr bloem
100 gr boter
100 g suiker
2 eieren
Sinaasappelschil geraspt
1 theelepel rum
1 theelepel  agua de Azahar = oranjebloesem water
te koop bij de Turkse winkels evt te vervangen door Vanille maar het is zeker de moeite om het te kopen, het geeft net even dat extra's aan de krans)
2 dl melk
20 gram bakkersgist
Snufje zout

Versiering
Gekonfijte vruchten
Suiker en amandel
geklopt eitje

Optioneel
Slagroom voor de vulling
Meng als deze ingrediënten door elkaar en blijf kneden tot het elastisch wordt. Maak hiervan een bolletje en laat het afgedekt met plastic folie in een kom rijzen en rusten. ca. 2 tot 3 uur in een warme ruimte.
Maak er vervolgens een dikke rol van en voeg de uiteinden aan elkaar zodat het een krans wordt.
Bestrijk de krans met het geklopte ei en leg er de gekonfijte vruchten op als laatste de gesnipperde amandelen over de krans kruimelen.
Laat de krans nu rusten en rijzen in een warme ruimte ongeveer een uurtje maar het mag langer het formaat van de krans zal hierdoor verdubbelen.
Nu de krans 25 minuten bakken in de oven op 170 graden.
De krans kan zo gegeten worden maar ook erg lekker om de krans te halveren, hem op te spuiten met geklopt slagroom en daarna de bovenkant terug leggen
mmmmmhh Que Rico

Reacties