woensdag 12 december 2012

Fideua

Dit gerecht is vergelijkbaar met de paella. Sterker nog men zegt dat dit gerecht ontstaan is toen een aantal vissers bezig waren met een paella, geen rijst hadden en hiervoor in de plaats vermicelli gebruikten.
Hoe dan ook Fideua ( uitspraak = Fidewa) is net als de paella ook afkomstig uit Valencia en is een heerlijk "pasta" gerecht.

Ik maak mijn Fideua con mariscos

Het allerbelangrijkst aan dit terecht is de bouillon waarmee de Fideua wordt afgemaakt en gegaard. Hoe beter deze smaakt hoe lekkerder het gerecht. Nu kan je natuurlijk een heerlijk bouillon zelf maken maar tegenwoordig zijn er heel wat bouillons te koop in pot en evt in blok, dus maak het jezelf makkelijk. Ik zeg "de keuken in ...."

Ingrediënten:
400 gram grove vermicelli of dunne pasta
200 gram inktvis of witvis
200 gram mosselen
200 gram Noorse garnalen
Olijfolie
Colorante of saffraan
zout
voor de sofrito (saus) :
2 rijpe tomaten
1/2 ui
paprika poeder 
1 teentje knoflook

vis bouillon uit pot of evt zelf gemaakt van vis resten


Bak de mosselen, inktvis en de  garnalen even aan in een pan met olijfolie.
De mosselen kunnen zowel in schelp als zonder schelp gebruikt worden of een combinatie hiervan, als je ze in schelp gebruikt zorg er dan wel voor dat ze goed schoongemaakt zijn.
Haal de garnalen en mosselen en de inktvis uit de pan.

Voor de sofrito bak je de gesnipperde knoflook en ui op een laag vuurtje zodat ze niet aanbranden. 
Snij de tomaat in hele kleine stukjes of beter nog rasp de tomaat en voeg ze bij de knoflook en ui.
wacht tot het vocht uit de tomaten verdampt en doe er dan een snufje paprikapoeder bij.

Nu de vermicelli en de  inktvis toevoegen. Roer alles goed door elkaar en voeg de bouillon toe. De vermicelli moet nu onder staan. Als laatste de colorante of saffraandraadjes  samen met een snufje zout erbij 

Zodra het begint te koken is de Fideua in 10 minuten klaar, voeg de garnalen en de mosselen op het allerlaatste moment toe en laat ze een minuutje meekoken.
                                  
                                   Laat de Fideua 5 minuten rusten voor ze te serveren.





Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen