vrijdag 6 april 2012

Pestiños

Pestiños zijn heerlijke zoete koekjes waar je duidelijke de Arabische invloeden in proeft.

De formaten van dit koekje variëren van groot tot super klein. Tijdens mijn laatste bezoek aan mijn ouders in Rota heb ik ze in een  midi  formaat (ongeveer 5 cm lang) gegeten. Omdat ze best zoet zijn is dat het voor mij het juiste formaat.

ingrediënten zijn :

- anijszaad
- sesamzaadjes
- bloem ongeveer 1 kg
- zakje gist
- citroen en sinaasappel schil



- 1 glas olijfolie
- 1 glas witte wijn
- kaneel stokje
- indien voorhanden klein beetje Anis                         (Spaanse   zoete Anijs likeur )
- suiker/kaneel en/ of honing voor de afwerking











Doe de olie in een pan en voeg daar de sesam,- anijszaad,kaneelstokje, de citroen en sinaasappelschil toe. Laat de olie warm worden maar niet aanbranden.
"Bak" hierin de ingrediënten en laat ze goed in de olie trekken,  haal hierna de pan  van het vuur om af te koelen.

Doe de bloem en gist in een kom en maak een kommetje in het midden, voeg hierbij de wijn en anijsdrank toe. (vind je het lekker om sesamzaadjes in je koekjes te proeven doe er dan wat sesamzaadjes bij)
De gezeefde olie  wordt bij de rest van de ingrediënten voegen, let op dat deze is afgekoeld.

Maak er een "brood" deeg van,  deze moet elastisch zijn en hij mag niet meer aan de vingers plakken.
Mocht je nog bloem nodig hebben voeg deze dan rustig toe. Als je vocht nodig hebt doe er dan wijn bij en geen olie..

Laat alles in de kom rusten. ongeveer 20 minuten

Rol de massa uit tot een dun laagje en druk  hier met een ronde vorm (bijv een glaasje) rondjes uit of
snij het in kleine vierkantjes.

Doe  intussen olie in een pan om de pestiños te bakken.

Breng de pestiños in model door twee hoekjes naar elkaar toe te vouwen en aan te drukken. Bij een rondje doe je dat door twee kantjes naar elkaar toe te brengen. (je krijgt dan een soort strikje) 
Ik rol ze om mijn wijsvinger en druk met de duim de twee stukjes tegen elkaar aan

De pestiños in de pan laten glijden en bakken totdat ze goudbruin zijn. Haal ze uit de pan en leg ze op een bord voorzien van keukenpapier.

Hierna onderdompelen in de suiker/kaneel of honing


Als je ze met honing wilt, doe je in een pan honing met wat water.

Dit mengsel verwarm je tot het vloeibaar is.
Dompel de pestños  in het honingbad en haal ze er daarna met een spaan uit.

Laat goed uitlekken en doe ze daarna op een bord of schaal.

Eet smakelijk














1 opmerking:

  1. Omdat het er best veel waren heb ik met Pasen een aantal vrienden en familie verast met een doosje Pestiños. Ik hoop dat ze het lekker vonden ....

    BeantwoordenVerwijderen