donderdag 29 maart 2018

Soufflé van groenten





Al zoekende op internet voor wat inspiratie kwam ik een soufflé tegen. 

Hier en daar heb ik wat aanpassingen gemaakt en ben ermee aan de slag gegaan. 

Ik heb deze soufflé met spruiten en prei gemaakt maar zou ook heel goed met andere groenten kunnen. 

Ingrediënten :

  • 500 g spruitjes
  • olie of boter (om de ovenschaal in te vetten)
  • versgemalen peper en zeezout
  • nootmuskaat
  • 1 prei in ringen gesneden
  • 300 g spekjes
  • 100 g geraspte kaas 
  • 75 g roomboter of kokosvet
  • 50 g amandelmeel
  • 20 g kokosmeel
  • 100 ml slagroom
  • 4 grote eieren (splitsen)
  • 1 1/2 tl (wijnsteen) bakpoeder
  • walnoten




Kook de spruiten beetgaar met een snufje zout

Bak de spekjes zonder daar extra vet bij te voegen. Bewaar het vet dat vrijkomt van de spekjes. 


Bak hier de prei even in aan.


Nadat de spruiten beetgaar waren heb ik ze met mijn keukenschaar doormidden geknipt. Snijden kan natuurlijk ook. 

Voeg spruitjes, prei, spekjes en de kaas in een diepe kom en doe hier de kruiden op. Wees voorzichtig met zout er zitten immers al spekjes doorheen. 
Maak de roux van 75 Gr boter de amandel en kokos meel. Laat het geheel even garen op zacht vuur. 

Roer vervolgens de slagroom er doorheen en haal het van het vuur. 

Zodra het iets is afgekoeld roer je het eigeel er doorheen ( als de pan te heet is krijg je roerei dus let op dat het niet meer op het vuur staat)

Klop het eiwit samen met de bakpoeder en een snufje zout stijf in een vetvrije schaal. 

Vouw het eiwit door de roux. Niet te lang anders sla je de lucht uit het eiwit ( dit gaat het beste in een diepe kom)


Vouw nu het eiwit mengsel door de groenten die je al apart in een kom had gedaan. 

Vul hiermee een ingevette ovenvaste schaal 

Garneer de bovenkant met de grof gesnipperde walnoten 

en doe het geheel in een voorwarmde oven voor ongeveer 30 minuten op 190 graden. 



De buitenkant moet bruin zijn en de binnenkant gaar. 

Schrik niet als de soufflé in de oven hoger was dan uit de oven. Het stort altijd een beetje in. 

Het is heerlijk en lekker luchtig maar vult wel.....





Geen opmerkingen:

Een reactie posten