Babi Pangang spek

Babi Pangang spek

sausje,grill,taotjo,ketjap,oven,knoflook,5 kruidenpoeder,buikspek



Al enige tijd wil mijn collega het recept van mijn  Babi Pangang spek. Nu mijn blog "live" gaat,  heb ik besloten om mijn eerste recept aan haar op te dragen, dus deze  is speciaal voor jou.....

ingrediënten:

een stuk buikspek met zwoerd

Marinade:                                                 

3 teentjes knoflook
Beetje zout
Beetje peper
Sojasaus
1 eetlepel Taotjo (bonensaus te koop in Toko)
1 eetlepel 5 kruidenpoeder
Beetje suiker


Marinade 2

knoflook
snufje zout
1 eetl bakpoeder of 1 eetl. jenever


Voor de saus

3 el taotjo
1 teentje knoflook
blikje tomatenpuree
100 cc water
Zout en suiker
1 eetlepel maizena 

Snij het zwoerd in, zodat hij niet krom trekt, dit doe je door hier en daar inkepingen te maken met je mes.

Snij het spek in tot net boven het zwoerd, maak horizontale en verticale sneden in het spek zodat je blokjes krijgt. 
Doe vervolgens het spek in een schaal en doe er kokend water bij tot het onder staat, hierdoor wordt het vlees geblancheerd. Laat het even staan en spoel hem daarna af en dep hem droog. Nu smeer je hem in met de eerste marinade. 
Het zwoerd word ingesmeerd met marinade 2, dit is omdat het met jenever en/of bakpoeder knapperig gaat worden.

Laat het vervolgens een nachtje intrekken. (een aantal uur kan natuurlijk ook)

Doe het spek in de oven en laat het zachtjes op 180/200 graden gaar worden (met zwoerd naar beneden)
Hierna oven op de grill stand. Draai het spek om en laat het zwoerd grillen tot hij knapperig is.
                                  

Als de babi pangang klaar is snij of hak je hem in repen en vervolgens weer in stukjes.

Voor de saus: 

Doe de knoflook, geperst of gesneden, in een pannetje met een beetje olie, bak deze aan.
Voeg dan de taotjo toe en de tomatenpuree.
Het water al roerend erbij doen en op smaak brengen met zout en suiker.
De maizena is om de saus op dikte te brengen, dus afhankelijk hoe dik de saus moet worden doe je er maizena bij, is de saus dan toch te dik doe er dan weer wat water bij.

Eet hierbij pandan rijst en smullen maar











Reacties