vrijdag 8 februari 2013

Patatas bravas

Een gerecht met wel honderd varianten op de saus.
Het originele recept bestaat uit krokant gebakken aardappelblokjes met een pikante saus van tomaten en tabasco of cayennepeper.
Soms wordt er Alioli bij geserveerd.

Mijn recept is als volgt:


De patatas

Schil zoveel aardappelen als gewenst.
Snij ze in evenredige grote vierkante stukken en kook ze even tot ze zacht zijn maar niet te zacht.
Laat ze afkoelen. Maak intussen de saus



voor de saus:

1 gesnipperde ui
2 tenen knoflook
1 theelepel pimenton ( paprikapoeder)
Een blik tomatenblokjes of verse tomaten in blokjes gesneden
2 theelepels wijnazijn
1 laurierblad
snufje suiker en zout
Olijfolie
Tabasco

Fruit de ui in de olijfolie tot ze glazig zijn. Vervolgens voeg je de knoflook toe. De knoflook kan in zijn geheel of in stukjes erbij de saus wordt toch gepureerd dus dat maakt niet uit.
Voeg de paprikapoeder toe en fruit deze even mee. Zorg dat de paprika poeder niet aanbrand. Hij wordt hierdoor erg bitter. Tip. Trek de pan weg van de vuurbron en roer dan de paprika door de ui en knoflook.
Doe nu de tomatenblokjes en het laurierblad in de pan en laat het zachtjes koken. Blijf goed roeren zodat het niet aanbrand. Voeg de suiker en zout toe.
Mijn voorkeur gaat uit naar het pureren van de saus met een staafmixer. Vergeet niet het laurierblad te verwijderen. Doe dit bij voorkeur in een hoge beker. Als de saus glad is voeg je naar smaak de azijn en tabasco toe en roer of mix je het nog even goed door elkaar.

Als laatste zet je de olijfolie om de afgekoelde aardappelen krokant te bakken.

Giet nu de salsa brava over de aardappelen en indien gewenst ook wat  alioli.

Que Rico.














Geen opmerkingen:

Een reactie posten