Ingemaakte citroenen

De ingemaakte citroenen die veel gebruikt worden in de Marokkaanse keuken zijn leuk om te maken maar nog leuker  en lekkerder om in gerechten te gebruiken.
Als de citroenen een heerlijk fris vleugje aan de Marokkaanse tajine stoofschotels geven waarom zouden ze dan niet gebruikt kunnen worden in allerlei soorten vlees gerechten?

Probeer het maar je zult versteld staan van de heerlijke smaak die deze gele rakkers toevoegen aan je gerecht.

Ingrediënten

6 citroenen ( of beter nog, zoveel als je kwijt kunt in je pot)
350 gr zeezout
6 kardemom zaadjes
2 laurierblad
1 kaneelstokje
8 peperkorrels

een scheutje olijfolie en kokend water

1 gesteriliseerde pot.

Een pot steriliseren doe ik op onderstaande wijze:  

1: Zet je potten in de vaatwasser en laat die op de hoogste temperatuur draaien hierna niet meer in
    de binnenkant van de pot komen.

of


2: Zet je potten geopend in een braadslee. Giet daarin een paar centimeter kokend water en zet de  
    oven op 150 graden. doe de braadslee met potten een half uur in de oven.

Het insnijden van de citroenen. (op 1 na)





zet de citroen recht op en snijd hem in maar niet door. Laat nog 1 cm aan de onderkant heel.
Draai de citroen nu om en snij in tegengestelde richting weer in. Houdt ook hier 1 cm heel.



Schep nu in beide inkepingen een eetlepel zeezout. Als alle citroenen zijn gezouten druk je ze goed in de pot.

Voeg de kruiden laagje voor laagje toe zodat ze goed verdeeld zijn over de citroenen in de pot.


De laatste citroen wordt gebruikt voor de sap. Knijp deze boven de pot uit.
Ik stop deze laatste citroen er ook gewoon bij.
Voeg nu het zout wat je over hebt over de citroenen en voeg het kokende water toe.
Zorg dat de citroenen onder water staan en wacht tot de bubbels verdwenen zijn.
Als laatste voeg je een laagje olijfolie aan de citroenen toe tot de pot helemaal gevuld is.





Sluit de pot af en laat het 4 weken rusten in een koele en donkere plaats. (af en toe de pot schudden)

Gebruik:
Citroen uit pot halen en afspoelen. Daarna verwerken in het gerecht.Dit kan in zijn geheel, maar ook in kleine stukjes gesneden. Je kunt zowel het vruchtvlees als de schil gebruiken.




Reacties