vrijdag 20 april 2012

Tortilla de Patatas


De "Tortilla de papas", zoals wij in het zuiden zeggen, wordt  in huis, aan de bar, in puntjes, in blokjes, bij een picknick, tussen een broodje, als lunch of als avondeten gegeten,  kortom "la tortilla" is een zeer  gevarieerd en voedzaam gerecht. Omdat het bestaat uit 3 ingrediënten n.l. aardappels, ei en ui ook nog een relatief simpel en goedkoop is.




Ik weet dat als kind mijn vriendjes op school er al gek op waren en nu zijn er nog steeds collega's en vrienden die er om vragen.

         
                                         Ingrediënten:
5 flinke aardappels
4 eieren
1 ui
snufje zout
olie om te bakken

Schil de aardappelen en snij ze in dunne schijfjes,schil de ui en snij de uit in kleine stukjes.
Vul nu de koekenpan tot de helft met de olie. Verhit de olie.
Doe de schijfjes aardappel en de ui in de warme olie en zorg ervoor dat ze beiden niet bakken maar "smoren", de aardappel blijft hierdoor blank maar zal wel zacht worden,  zo ook de ui.



Doe in een kom de eieren en klop deze los, voeg wat zout toe.
Als de aardappel/ui mengsel zacht is haal je het met een spaan uit de olie, voeg het bij het geklopte ei.
Roer dit goed door elkaar en laat het even rusten zodat het ei goed in de aardappel trekt.

Giet intussen de olie uit de koekenpan maar laat er een klein beetje inzitten om de tortilla in te bakken.


Warm de olie weer op en doe het mengsel uit de
kom in de koekenpan.
Laat het op een middelmatig vuurtje bakken. Pak vervolgens een bord of deksel waarmee je de tortilla om kunt draaien. Let op... deze moet de koekenpan volledig bedekken en er niet invallen anders loopt alles er bij het draaien uit.
Keer de tortilla om en schuif hem, van het bord, weer in de pan.
Bak de andere kant van de tortilla. Herhaal  deze handeling een aantal keer waarbij je telkens met een spaan de zijkanten van de koekenpan indrukt zodat hij mooi rond wordt.
Na de tortilla een aantal keer omgedraaid te hebben is de tortilla klaar.

De variaties die je kunt maken met deze tortilla zijn legio, denk aan het toevoegen van:

asperges - tonijn - spinazie - doperwten , courgette, ham, chorizo  etc etc