zaterdag 31 maart 2012

Paella

Vakantiehuis Calpe 
De paella is HET gerecht als men aan Spanje denkt  De oorsprong van dit gerecht ligt in Valencia maar de paella  wordt in het hele land gegeten. Ook hier zijn vele variaties van: Paella de marisco, Paella de pollo o conejo, Paella mixta hoewel men hiervan zegt dat die ontstaan is in de horeca voor de "turistas" beetje van dit, beetje van dat.
Ook is men er niet over uit of er nu wel, of geen uien in horen. En doe je nu eerst het water en dan dan de rijst of eerst de rijst en dan het water in de pan.... . En  doe je er nu water of bouillon in????. Nou ja laat ik je dan vertellen hoe ik het doe en ik kan je verzekeren ze smaken....

Het maken van een paella is net als de BBQ een " mannen ding". Je moet weten dat de traditionele paella gemaakt wordt op een vuurtje gemaakt met bijeen gesprokkeld hout, een paar bakstenen en klaar is het "fornuis". Onder het genot van una cerveza of un vino wordt de Paella geboren.

Mijn Paella Mixta , misschien niet de originele maar erg smakelijk en geliefd bij mijn vrienden, bestaat uit.

- paprika in blokjes
- tomaat, geraspt
- ui
- knoflook 1 teentje
- snijbonen (een handje in schuine stukjes gesneden)
- kippenpootjes (borrelhapjes)black tiger

- garnalen  (klein voor in de paella en de Black Tiger op de paella als  
  garnering, ik reken op 1 per persoon maar het
   mogen er natuurlijk ook meer zijn) de garnalen zijn rauw
- inktvis
- mosselen
- evt. bouillon blokje ( vis of kip),
- Spaanse rijst (korte rijst) of evt. risotto rijst
- Saffraan of colorante (kleurstof)
- 1 citroen

Verhit de olie in de pan, het liefst een paellera maar mocht je deze niet hebben dan is een koekenpan ook prima, als de bodem maar vlak is, dus geen wok. Voeg de kippetjes toe en bak deze tot ze gekleurd zijn, doe er tijdens het  bakken wat zout en peper bij voor de smaak.
paellera 

Haal de kippetje uit de pan en zet ze weg, voeg in dezelfde olie de paprika blokjes, ui, snijbonen en knoflook toe en laat dit zacht fruiten, voeg nu de inktvis en de kleine garnalen toe, fruit dit lekker mee.
Kook de mosselen in een aparte pan, als deze gekookt zijn bewaar je er een aantal  met schelp voor de versiering van de paella en de overige ontdoe je van schelp en voeg je toe aan de paella.
Op een open  vuur toch wel het lekkerste
en nu komt het ... het water of de rijst eerst....

Ik doe als eerste de rijst erdoor zodat deze nog de smaak van de ingrediënten op kan nemen.
1 kop rijst is afdoende voor 2 personen maar ook dit is afhankelijk van hoeveel je op kan.....

Voeg de colorante of saffraan draadjes toe en voeg nu het water van de mosselen toe evt met een extra bouillon blokje. (heb je geen mosselen gekookt dan maak je een bouillon van bouillonblokjes en kokend water)
Hoeveelheid water: 1 kop rijst = 2 koppen water(bouillon)
Proef  nu de paella of hij goed op smaak is.

Als laatste leg je de mosselen in schelp rond om de pan en  ook de rauwe grote garnalen. Deze leg je goed in het vocht van de paella zodat ze gaar worden.

In de paella wordt niet meer geroerd of in ieder geval zo min mogelijk.

al is het soms lastig met de pitten is het goed te doen op een fornuis..
Het kan zijn dat het vocht geabsorbeerd word en dat de rijst nog hard is, voeg dan nog een beetje bouillon toe. Als de rijst gaar is (mag best een beetje beetgaar zijn) zet je het vuur uit. Let op dat de grote rauwe garnalen van een grijstint nu rood/oranje zijn geworden want dan pas zijn ze gaar.

Als laatste laat je de paella nog even rusten. Ik doe dit door een theedoek over de pan te leggen en daarop een oude krant, hierdoor gaart de paella nog even door in zijn eigen stoom.

Oh ja.... vergeet de in partjes gesneden citroen niet, deze staan leuk als garnering maar ook erg lekker om over de rijst te druppelen.


dit is een paella pan voor 14 personen
                                                     En dan....... SMULLEN MAAR !!!!!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten