zaterdag 31 maart 2012

Albondigas caseras





De albondigas zijn  heerlijk als tapa maar kunnen ook heel goed als hoofdgerecht met bijvoorbeeld wat friet en sla. Het is een vrij eenvoudig recept  waarmee je succes boekt bij groot en klein....











de gehaktballetjes:

- 500 g half om gehakt  
- 1 ei
- 2 sneetjes brood (wit)
- 1/2 glas melk
- 1 teentje knoflook
- p
eterselie  
- bloem 
- peper en zout
- olie om in te bakken

de saus
- 1 ui
- 1 teentje knoflook                                                                                                         
- 2 peentjes
- 1 rijpe tomaat
- 1 bouillon blokje
- flinke scheut witte wijn
- snufje suiker
- 1 laurier blad



gehaktballetjes:
- meng in een kom het gehakt het ei, knoflook en de gesneden peterselie. Voeg het zout en de peper toe. 
- in een andere kom de sneetjes brood in de melk weken daarna toevoegen aan het gehakt ( mocht het gehakt te dun   worden voeg dan wat paneermeel toe)
- maak  balletjes van het gehakt en haal het door de bloem en hierna bakken in de olie. Door ze op hoog vuur te bakken  
  worden ze bruin van buiten maar blijven ze nog wat rauw van binnen. bewaar de olie waarin ze gebakken zijn voor de saus  


saus :
- bedek de bodem van een pan met de olie die we hebben bewaard en warm het op. Zodra deze warm is de ui en knoflook en zout toevoegen
- als de ui glazig is voegen we de in schijfjes gesneden peentjes en de rijpe tomaat zonder vel toe. De tomaat in stukjes gesneden. Laat dit alles zachtjes fruiten en voeg een snufje suiker toe
- voeg de gehaktballetjes toe
- voeg een flinke scheut witte wijn toe en laat de alcohol verdampen (jammer joh....)
- bedek de gehaktballetjes met water en voeg het bouillon blokje toe
- laat 20 minuten zachtjes pruttelen en smullen maar


oh ja.... wat ik ook vaak doe is of bij  de tomaat een pakje Tomate Frito (te koop bij oa de AH) toevoegen
dit geeft meer tomatensaus wat weer lekker is met een stukje stokbrood....






                                 


Gemaakt door mijn collega op 14 april 2012